RSS Feed

Baltijas valstu ekspertu diskusija par profesionālās izglītības jautājumiem

2011.gada 13. maijā Ventspilī ESF projekta „Sākotnējās profesionālās izglītības pievilcības veicināšana” (2009-2013) ietvaros notika Baltijas valstu profesionālās izglītības ekspertu diskusija „Profesionālās izglītības pievilcība – iespējas, izaicinājumi un risinājumi”. Tajā piedalījās pārstāvji no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas izglītības ministrijām, nozaru asociācijām, sociālo un sadarbības partneru organizācijām un profesionālās izglītības iestādēm. Diskusiju atklāja izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks.

Lietuvas un Igaunijas pārstāvji dalījās pieredzē, kā jauniešus ieinteresēt par profesionālās izglītības iespējām. Viņi norādīja uz iesīkstējušajiem stereotipiem par profesionālo izglītību un vispārējo izglītību, uz profesionālās izglītības iestāžu cīņu par audzēkņiem, kā arī sabiedrībā valdošo priekšstatu, ka augstākā izglītība sniedz labākās iespējas darba tirgū.

Diskusijā tika uzsvērta uzņēmumu un profesionālo skolu sadarbības nozīme. Darba devēju pārstāvji teica, ka ir nepieciešams audzēkņiem parādīt nodarbinātības iespējas profesijā ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs. Līdzšinējā valstu pieredze liecina, ka skolai ir jākļūst atvērtākai uzņēmējdarbības videi un uzņēmēji jāiesaista izglītības programmu izstrādē. Tādējādi tiks veicināta profesionālās izglītības pievilcība un paaugstināta tās vērtība. Kā atzina eksperti, ekonomiskā situācija bieži vien rada problēmas gan ar mācību prakšu vietām, gan ar absolventu tālākām darba iespējām.

Diskusijas laikā tika runāts arī par pilnvērtīgām profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu brīvā laika pavadīšanas iespējām, iesaistoties interešu izglītības un sporta aktivitātēs, kas ir nozīmīgas personības izaugsmei. Tika uzsvērtas arī citas nākamajam darbiniekam būtiskas zināšanas un prasmes – darba drošībā, darba tiesībās un par pienākumiem, kuriem jauniešu uzmanību var pievērst, īstenojot dažādus konkursus un projektus.

Baltijas valstīs profesionālās izglītības jomā ir gan līdzīga situācija, gan risināmie jautājumi, tāpēc diskusijas dalībnieki nolēma, ka nepieciešams attīstīt kopēju sadarbību, lai nedublētu dažādas iniciatīvas un lai organizēti virzītos uz kopēju mērķu sasniegšanu.

Minēto ESF rojektu īsteno Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā Valsts izglītības attīstības aģentūru un akreditētām profesionālām izglītības iestādēm visā Latvijā.

Avots: IZM, www.izm.gov.lv

error: Content is protected !!