RSS Feed

2012./2013.m.g. uzsākts īstenot Igaunijas – Latvijas pārrobežas profesionālās izglītības programmas

Saskaņā ar Igaunijas un Latvijas izglītības ministriju parakstīto saprašanās memorandu par sadarbību šajā 2012./2013.mācību gadā Valgas arodskolā mācības uzsāks arī Latvijas jaunieši.

Latvijas jauniešiem tiek piedāvātas divas profesionālās izglītības programmas:

  • Kokapstrādes specialitāte – profesionālās vidējās izglītības programma (ilgums 3,5 gadi, 3. profesionālās kvalifikācijas līmenis) paredzēta jauniešiem ar pamatizglītību; mācības notiks latviešu valodā; mācību prakses paredzēta Igaunijā un Latvijā. Vispārējo vidējo izglītību audzēkņi varēs iegūt Valkas ģimnāzijā saskaņā ar vakarskolas izglītības programmu (ilgums 3 gadi), t.i., mazāks mācību priekšmetu skaits nekā pilna laika vispārējās vidējās izglītības programmās. Līdz ar to jaunieši vienlaicīgi tiek uzņemti divās izglītības iestādēs, un pēc mācību beigšanas absolventi saņems divus izglītības dokumentus: profesionālajā izglītībā (Igaunija) un vispārējā izglītībā (Latvija).
  • Transporta un loģistikas specialitāte – pēc-vidējās izglītības programma (ilgums 2 gadi); mācības notiks angļu valodā kopā ar igauņu jauniešiem. Izglītības programmā ir iekļauti tādi moduļi kā loģistikas un klientu serviss, transporta sistēmas, IKT un kravu pārvadājumi, kā arī starptautiskie un pārrobežu pakalpojumi. Tā kā programma ir saskaņota ar Tallinas, Tartu un Rīgas tehniskajām augstskolām, sekmīgi iegūtie kredītpunkti var tikt ieskaitīti atbilstošo nozaru augstākās izglītības programmās.

Šāda izglītības iespēja ir būtiska, jo Valkas tuvākajā apkārtnē Latvijā nav profesionālās izglītības iestāžu.

No 2011.gada 1. septembra Valgas apriņķa profesionālās izglītības centrs un tā filiāle Valgas arodskola atrodas nesen celtā un mācību procesam pielāgotā skolas ēku kompleksā, kas atrodas aptuveni 100 m no Latvijas valsts robežas.

Avots: BNS, www.ziemellatvija.lv

5.09.2012.

error: Content is protected !!